Compunere despre sinceritate şi adevăr
Pentru un elev este foarte important să fie sincer, atât cu părinţii, dar şi cu profesorii şi colegii de şcoală. Stabilirea unei relaţii cu cei din jur pe baza sincerităţii descrie caracterul elevului precum şi cât de mult îi apreciază el pe oamenii cu care intră în contact. Aşa cum spune şi proverbul românesc Ce ţie nu-ţi place altuia nu-i face, dacă nouă ne place să ni se vorbească cu sinceritate şi noi la rândul nostru trebuie să le răspundem întotdeauna celorlalţi cu sinceritate.
Sinceritatea faţă de părinţi, înainte de toate, este o datorie. Relaţia dintre părinţi şi copii trebuie să fie construită doar pe sinceritate. Părinţii prin menirea lor de adulţi, care ne cresc şi ne ocrotesc, vor încerca să intervină de fiecare dată când ceva este în neregulă. Ori intervenţia lor nu va fi corectă dacă ceea ce le-am transmis nu a fost sincer. Deoarece părinţii sunt cei care au grijă de noi, ei trebuie să ştie întocmai cum stau lucrurile în orice situaţie, iar acest lucru nu este posibil decât dacă le vorbim cu sinceritate. Dacă în urma unui test am luat o notă sau un calificativ mic, trebuie să le transmitem sincer de ce s-a întâmplat acest fapt. Părinţii vor încerca să facă totul în aşa fel încât la următorul test să obţinem un calificativ mai mare, să învăţăm mai mult sau chiar ar putea să ne explice ei atunci când nu ne descurcăm la o problemă sau exerciţiu.
Sinceritatea faţă de un profesor este foarte importantă, altfel profesorul nu ne poate ajuta atunci când avem nevoie de el. Profesorul nu trebuie privit ca un duşman, el nu este un duşman, el este adultul responsabil de educaţia noastră. Atunci când un profesor termină de predat o lecţie şi întreabă dacă am înţeles ce a explicat toată ora este bine să răspundem sincer dacă am înţeles sau nu. Dacă nu răspundem cu sinceritate, vom avea doar dezavantaje: nu vom putea face temele de casă, nu vom şti la teste, iar notele sau calificativele vor fi pe măsură.
Şi cu colegii de clasă trebuie să avem o relaţie în care sinceritate trebuie să fie pe primul plan. Fără o relaţie sinceră între noi, nu ne putem înţelege, nu vom şti când cineva minte şi când cineva spune adevărul. Dacă nu vom fi sinceri cu cei din jur, în timp, lipsa noastră de sinceritate va fi descoperită, iar ceilalţi îşi vor pierde încrederea în noi. Iar acest lucru se va întoarce împotriva noastră, ne vom simţi excluşi sau marginalizaţi de colectivul de elevi din care facem parte.
Eu cred că sinceritatea este însuşirea de care nu trebuie să uite niciun elev!
mda cam asa este trebuie sa fi sincer ku toata lumea
da este foarte adevarat dar,noi minorii stim teoria dar la practica ne cam balbaim dar totusi mergem inainte
tare
imi place
………….. dap
se stie ca trebuie sa fii sincer
unpic frumos
unpic frumos
rrr