O compunere despre brad şi pădure, despre utilitatea şi însemnătatea lui

16
627

Pădurea este unul dintre cele mai de preţ lucruri pe care îl au oamenii. Fără oxigenul pe care copacii din păduri îl produc, omul nu ar putea supravieţui. Din acest motiv pădurea mai este numită şi aurul verde.

Dintre toţi arborii care cresc în păduri, o atenţie deosebită i s-a acorat bradului. Ca simbol, bradul întruchipează veşnicia, rezistenţa şi capacitatea de a creşte în orice condiţii. Bradul, cu crengile mereu verzi, pe lângă aspectul decorativ şi utilitatea ca generator de oxigen, a fost de-a lungul timpului prezent într-o serie de evenimente importante pentru viaţa omului. Astfel, cu crengile bradului se împodobesc carul şi porţile mirilor, iar în timpul sărbătorilor de iarnă bradul este prezent împodobit în fiecare casă, fiind un simbol al belşugului şi al inocenţei.
În vechime romanii foloseau bradul pentru a orna casele în timpul solstiţiului de iarnă. Tot din vremuri imemoriale s-a păstrat în anumite zone din România şi celebrarea bradului în ajunul nunţii, la casa miresei. În timpul sărbătorii este cântată şi este jucată hora intitulată „Bradul”.

În toată istoria umanităţii bradul s-a dovedit a fi şi un bun ajutor în ceea ce priveşte construcţia caselor şi a produselor mobiliere. O altă întrebuinţare a bradului este şi în domeniul farmaceutic: din frunzele şi semninţele acestuia se produc diferite preparate medicamentoase.

Dar poate cea mai importantă utilizare a bradului, vie în conştiinţa oamenilor, în special a ortodocşilor, este în celebrarea Crăciunului. În zilele de decembrie copii şi părinţii sărbătoresc iarna şi naşterea lui Isus Cristos în jurul bradului. Astăzi, practic sărbătorile de iarnă nu pot fi imagine fără prezenţa unui brad. Mirosul specific de proaspăt, globurile şi luminiţele fac din brad un element cu care se identifică însăşi iarna, sărbătoarea, bunăstarea, bucuria şi ideea de a oferi cadouri.

În concluzie la cele spuse anterior, aşa cum se spune în zicala românească „codrul este frate cu românul”, nu este exagerat să spunem despre brad că este frate cu omul.

Nivelul compunerii: clasa a IV-a, a VII-a, a VIII-a

16 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here