O compunere despre toamnă ca anotimp trist

39
1048

O compunere despre toamnă, privită ca anotimpul ce mai trist dintre cele patru. Textul este o descriere a schimbărilor din natură care apar toamna.

Compunere despre toamna anotimp trist
O compunere despre toamnă ca anotimp trist

Toamna este cel mai trist anotimp din toate cele patru. Acum, natura îşi schimbă hainele verzi şi îmbracă unele maronii. Iarba verde de peste vară îşi pierde tot mai mult culoarea, copacii îşi abandonează frunzele pe un dans cântat de vântul care suflă din ce în ce mai tare. Căldura mângâietoare a soarelui de vară este înlocuită cu raze de soare palide, care prevestesc ploile şi frigul ce se vor aşterne în curând peste noi. Ploile mărunte şi dese ne obligă să ne refugiem în spatele unor haine mai groase şi impermeabile, să ne înarmăm cu umbrele mari şi să facem slalom printre bălţile de pe stradă. Figurile triste ale oamenilor, zgribuliţi de vântul rece, anunţă un pesimism general, care va fi alinat abia peste două-trei luni, odată cu apariţia primilor fulgi de nea.

Toamna este anotimpul neprietenos, care ne obligă să ne petrecem timpul de peste zi în casă. În zilele acestui anotimp activităţile în natura sunt reduse, iar jocul, sportul şi plimbările devin din ce în ce mai rare. Orice ieşire din casă este de scurtă durată şi în general pe fugă, obiectivul principal fiind revenirea în graniţele caselor, pentru a fi la adăpost de ploile grele şi de vântul pătrunzător. În această perioadă suntem martorii schimbărilor din natură de la ferestrele caselor, bine ferecate spre fi o stavilă în calea capriciilor anotimpului.

Pentru cei mai mulţi dintre noi, toamna aduce şi schimbări personale în plan interior. Apatia este starea dominant în aceasta perioadă, greutate atmosferei de afară fiind proiectată şi în interiorul nostru. Perspectiva unor zile petrecute între pereţii caselor ne aduce în suflete un sentiment de amărăciune şi o oboseală nefirească, ce nu pot fi pe deplin alungate.

39 COMENTARII

  1. E extraordinar de frumoasa…te felicit…tu chiar știi sa compui și ai și vocabular…Dacă as fi profesor ai lua 10 cu steluță…
    NU ASCULTA DE COMENTARIILE RĂUTĂCIOASE NEGATIVISTA…is invidioși pentru ca ei nu ar putea nici pe departe sa scrie o asemenea compunere…Bv

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here