Compunere despre copaci şi importanţa copacilor

28
1035
Compunere despre pădure şi copaci, despre importanţa copacilor, de ce nu trebuie distruse pădurile şi de ce trebuie protejaţi copacii.

Considerată aurul verde, pădurea este pentru oameni unul dintre cele mai de preţ lucruri din lume. În fiecare zi, în fiecare moment, arborii din jurul nostru sunt neobosiţi şi fac acelaşi lucru: livrează în mediul înconjurător oxigen. Fără acest gaz, pe care nu-l vedem şi nu-l simţim, viaţa umană şi animală nu ar putea fi posibilă. Clipă de clipă, fiinţele vii respiră oxigenul furnizat de pădurile de pe întinsul planetei, iar dioxidul de carbon expirat de aceleaşi fiinţe este transformat apoi de arborii din păduri în oxigen.

Un rol deosebit de important al copacilor în natură este reglarea temperaturii, precum şi menţinerea unei umidităţi constante în ecosistem. Fără menţinerea acestui echilibru de cătră copaci, pământul ar ajunge încetul cu încetul să se deşertifice, iar într-un final totul în jurul nostru ar arăta precum un imens deşert. Totodată fiind un material organic vegetal, copacii au importanţă în rezistenţa la ploaie a celorlalte plante, în conducerea apei şi a substanţelor nutritive în natură. Din acest motiv, acolo unde există copaci, viaţa abundă. De la cele mai mici plante şi vieţuitoare, până la cele mai mari animale, toate beneficiază de pe urma protecţiei copacilor împotriva soarelui arzător, a vântului, a zăpezii sau a umidităţii excesive. Nu întâmplător cele mai multe plante şi animale cresc şi se dezvoltă în păduri.

Copacii îndeplinesc şi alte roluri care ajută la bunul mers al vieţii. Copacii plantaţi în zonele mai înalte, în special pe dealuri, asigură stabilitatea solului. Fixarea pământului de către copacii este cea mai bună metodă de a lupta împotriva eroziunii solului şi a alunecărilor de pământ. Nu lipsită de importanţă este şi canalizarea apei de ploaie spre adâncuri, mai exact spre scurgerile subterane. Prin toate acestea, copacii distribuie eficient în natură apa rezultată din precipitaţii.

Chiar dacă de multe ori nu realizăm excursiile la munte sunt în parte recreative din cauza copacilor. Fără funcţia estetică a acestora, dar şi aceea de a purifica aerul, o excursie la munte nu ar aduce liniştea şi sănătatea curată pe care o procurăm printr-o excursie la munte.

Iată pe scurt câteva din motivele pentru care pădurea nu trebuie distrusă, ci din contră trebuie protejată. Cele mai eficiente metode pentru protejarea copacilor sunt: un consum echilibrat de produse obţinute din lemnul copacilor, dar şi reciclarea produselor lemnoase sau obţinute din lemn.

28 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here