Compunere descriptivă – bunicul meu, portretul fizic și moral

74
2882

O compunere descriptivă despre bunicul meu, portretul fizic și moral al acestuia. Descrierea surprinde caracterisitici generale pentru orice bunic român, deci se potrivește și pentru al tău. 🙂

bunicul meu, portretul fizic și moral
Bunicul meu, portretul fizic și moral

Unul din cei mai cumsecade oameni pe care îi cunosc este bunicul meu. Bun la suflet, blând și plin de respect sunt doar câteva dintre cuvintele care-i descriu cel mai bine profilul moral. Nu l-am auzit niciodată ridicând tonul la cineva, cu atât mai puțin la mine. Întotdeauna mi-a vorbit frumos, iar vorbele ieșite din gura sa au reprezentat pentru mine sfaturi prețioase, iar uneori adevărate lecții de viață.

Deși este un om simplu, fără prea multă carte, bunicul meu, poate și datorită vârstei, dă dovadă de multă înțelepciune. Ori de câte ori am avut nelămuriri sau am avut nevoie de o persoană care să mă asculte și să mă înțeleagă, bunicul meu a fost acolo. Cu toată experiența lui de viață, m-a îndrumat și m-a povățuit, iar ulterior i-am apreciat învățăturile. Dar toate aceste impresii nu sunt doar ale mele. Bunicul meu este un om respectat și în comunitate. Vecinii, precum și ceilalți oameni care îl cunosc, au doar vorbe bune de spus despre el. Nu de puține ori când m-am plimbat cu el prin oraș, am văzut o mulțime de oameni, bătrâni sau mai tineri, care l-au salutat cu respect și i-au vorbit cu multă prețuire.

Din punct de vedere fizic, bunicul meu este de înălțime medie. Nu este nici gras, dar nici slab, iar acest lucru este un semn al sănătății fizice și al traiului sănătos pe care l-a dus toată viața. Urmare a originii sale rurale și a primilor ani de viață petrecuți la țară, bunicul meu are o rezistență fizică deosebită. De puține ori l-am văzut bolnav, iar despre asprimea vremurilor, fie iarnă aspră sau vară caniculară, nu l-am auzit să se plângă niciodată.

Un alt indiciu fizic important, totodată fiind și un semn al profilului moral, hărnicia, sunt palmele sale aspre și degetele groase pline de bătături. Toată viața sa a muncit cu îndârjire pentru a-și crește copii și pentru a aduce bunăstare casei. Nici acum la vremea pensionării, nu se dă înlături când vine vorba de muncă sau de activități practice în gospodărie.

Părul său alb, cândva blond-șaten, cu un început de chelie și ochii albaștrii, precum cerul de primăvară, completează profilul bunicului meu. Fața sa prezintă câteva riduri, mai ales în jurul ochilor, care vorbesc de la sine despre anii grei care s-au scurs peste viața greau, uneori plină de lipsuri.

Acesta este bunicul meu, unul din cei mai importanți oameni din viața mea. Îl iubesc mult, iar această dragoste pe care i-o port o împărtășește și el față de mine. Îi doresc tot binele din lume și multă sănătate pentru că le merită pe deplin.

74 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here