Compunere de primăvară – Descriere de primăvară

5
3520
O compunere generală despre un început de primăvară. Descrierea de primăvară este un tablou de ansamblu asupra schimbărilor din natură ce intervin odată cu plecarea iernii.

 

Descrierea unui început de primăvară

Sub razele blânde ale discului auriu, zăpada se topește văzând cu ochii și se retrage în unghere întunecoase. Pe pârâiele cu apă cristalină și pe ochiurile line de apă ale lacurilor nu mai e nici urmă de gheață. Dinspre ele, licoarea dulce și incoloră se revarsă spre natura secătuită, insuflând prospețime și viață. Mantia albă a iernii, cândva întinsă peste întreaga natură, este acum zdrențuită, doar câteva urme albe din vechile ei haine mai există. Primăvara lucrează zi de zi, neobosită, la alungarea deplină a anotimpului zăpezilor. Firișoare mici de iarbă ridică brațele firave spre razele delicate ale soarelui, în încercarea lor de a sorbi cât mai mult din grația luminii. Izbânda noii primăveri este pe punctul să fie proclamată.

Ceasul deșteptător al naturii a sunat. Primii care deschid ochii sunt somnoroșii ghiocei. Încă buimaci se grăbesc să ne vestească sosirea primăverii. Arborii se deșteaptă și după ce își verifică pierderile de peste iarnă încep a gândi primii mugurei. Nu trece mult timp, iar gândacii și albinele ies de prin cotloanele care le-au servit drept adăpost. După ce gustă din prospețimea noului anotimp, zboară veseli în aer. Încă sunt nesiguri pe aripile lor diafane, dar sunt bucuroși că somnul friguros de peste iarnă s-a sfârșit.

Ce mișcare veselă aduce primăvara și printre animalele pădurii! Mii de viermuleți ies de dedesubtul mușchiului palid. Furnicile harnice aleargă cu voioșie pe trunchiurile copacilor. Fluturi de diferite culori zboară din floare în floare, zbenguindu-se în lumina caldă a începutului de an. Șopârlele și broaștele se deșteptă și ele din somnul lor de peste iarnă și se strecoară în toate părțile prin iarba răsfirată.

De departe mare zumzet se aude. Rândunicile și berzele se reîntorc într-o zarvă de nedescris. Ciocârlia se înalță spre văzduh și de acolo cântă mai vesel ca niciodată. În frunzișurile întunecoase ale copacilor se aude cântecul cel dulce al privighetorii. Din tufișuri proaspăt înverzite același cântec inconfundabil al privighetorilor inundă natura. Se alătură orchestrei și sturzii și mierlele de pe vârfurile copacilor, iar cucul își strigă numele, mai abitir ca anul trecut.

Bucuria naturii cuprinde și toată suflarea omenească. Ciobanii își mână turma spre pășunea cea verde de pe vârfurile dealurilor. Mielușeii gingași pasc veseli pe câmpia proaspăt înflorită. În curțile caselor gospodarii trebăluiesc ca niște furnici. Copiii se adună mai mulți la un loc jucându-se și râzând.

Toată lumea e veselă și aduce mulțumire lui Dumnezeu că primăvara s-a reîntors.

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here