Manual Didactică și pedagogică – clasa 6 – Scrisoarea

Limba română
Manual pentru clasa a VI-a
Editura Didactică și pedagogică

Corespondența (II)

Scrisoarea

– data și locul, formula de adresare, formula de încheiere, semnătura
– telegrama este un mesaj urgent, spre deosebire de scrisoare;  cartea poștală este folosită pentru a transmite un mesaj scurt, spre deosebire de scrisoare, în care mesajul poate fi lung; totodată scrisoare poate conține și gânduri și sentimente
– atunci când vrem să transmitem la distanță gânduri și sentimente

Să folosim ce am reținut

1. formule de adresare și de încheiere pentru scrisori trimise:
– unui prieten

Dragul meu prieten,
Dragă prietene,
Dragul meu Mihai,
Draga mea Cristina,

Cu drag
Cu dragoste
Al tău

– unei rude mai vârstă

Dragă mea bunică,
Dragul meu bunic,
Mult iubită bunică,
Mult iubite bunic,

Vă sărut,
Al vostru nepot,
Al vostru strănepot,

– unei rude mai îndepărtate

Dragă mătușă,
Dragul meu unchi,

Vă îmbrățișez

– dirigintelui

Domnule diriginte,
Dragă domnule diriginte,

Cu stimă,
Cu respect,
Cu prețuire,

2. Texte de scrisoare:

a) familia ta s-a mutat într-o altă localitate

Dragul meu văr, Mihai,

Îți scriu pentru a te anunța că ne-am mutat din România. Am plecat în Spania și vom locui în Barcelona. În momentul acesta stăm într-un apartament nu prea mare, dar în curând ne vom muta într-o casă cu o curte mare. Aici este frumos, sper să ajungi să ne vizitezi împreună cu părinții tăi. Casa în care vom locui nu este departe de mare, deci vom putea înota în voie. Vreau să-ți mai spun că mie tare dor de tine și-mi amintesc cu plăcere de vacanțele frumoase petrecute împreună.

Cu drag, 
Vasile

b) ai fost într-o excursie care ți-a plăcut foarte mult

Draga mea prietenă,

Așa cum îți spuneam în ultima scrisoare, în vacanță de vară urma să merg împreună cu părinții în Grecia. Ei bine, am fost și totul a fost minunat! Vremea a fost splendidă, hotelul a fost foarte frumos, am și stat la ultimul etaj și am avut o vedere minunată. Cele 7 zile mi s-au părut prea puține, iar singurul meu regret a fost că nu ai fost și tu cu mine. Poate la anul facem cumva să mergem împreună. Cred că ar fi foarte frumos. Ce spui? Într-o scrisoare ulterioară îți voi detalia ce și cum a fost în Grecia, dar până atunci, te îmbrățișez.

Al tău prieten,
Mircea

c) ai fost martor la o întâmplare neobișnuită

Dragul meu Vasile,
Știu că ți-am scris acum două zile, dar sunt forțat de împrejurări să o fac din nou. Casa în care locuiam a fost afectată de un incendiu izbucnit în vecini, prin urmare pentru o perioadă ne vom muta în altă parte. Nu știu încă unde, dar în momentul în care voi știi exact te voi anunța. Să nu-ți faci griji în privința mea sau a familie mele, suntem cu toții bine. Te țin la curent cu evoluția lucrurilor.
 Prietenul tău
Cristian

d) ai nevoie de niște informații pe care nu poate să ți le dea decât o rudă mai îndepărtată

Dragă mătușă, dragă unchiule, 

Ce mult a trecut de când nu ne-am mai văzut. Parcă v-ați mutat din România acum 20 ani. Mi-e foarte dor de voi și sper să vă văd cât mai curând. Cum sunteți? Care mai este viață vostră în SUA? Aștept cu nerăbdare să-mi scrieți. Vă rog totodată să-mi scrieți și locul și data nașterii a unchiului, mama nu o știe cu exactitate. Am nevoie de această informație pentru a întocmi arborele genealogic al familiei mele, acesta fiind un proiect pentru școală.

Vă îmbrățișez cu drag,
Ionel

3.

a)
 Predeal, 17 iunie 1997
Dragă Laurențiu,

M-am gândit mult la tine în ultima vreme. Îmi pare rău că nu vei putea veni la noi în vacanță…
b) …ca să-ți dai seama cum este aici, îți descriu programul unei zile: dimineața un mic dejun gustos și consistent, apoi plecarea. Munții sunt neînchipuiți de frumoși. Am văzut atâtea lucruri minunate, încât voi avea ce să-ți povestesc un an întreg.
c) … chiar dacă aici este așa de bine, să știi că mie mi-e dor de tine și abia aștept să ne vedem acasă. O să aștept până atunci ca să-ți arăt colecția mea de plante.
PS: Ți-am pregătit o surpriză care-ți va plăcea teribil de mult.
Alexandru
4. O scrisoare amicală sau familială
Lasă un răspuns 0

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *