Manual Didactică și pedagogică – clasa 6 – Povestea codrului

0
1579

Povestea codrului

1. Împărăția codrului este formată din mii de neamuri, care cresc și înfloresc din mila împăratului, Codrul. Curtea împăratului este populată de dame, curteni, crainici, vestitori. Blazonul Codrului este format din elemente astrale: luna, soare, luceafăr.

În împărăția codrului trăiesc vietăți diverse, printre care: cerbi, iepuri, privighetori, albine, furnici, cai, bouri, ciute.

Ads

2. Elementele comune ale poeziilor „O, rămâi…” și „Povestea codrului”

Ambele poezii au același motiv – pădurea, personajul principal al ambelor poezii este pădurea, pădurea este personificată ambele poezii.

3. Codrul mai apare și în următoarele poezii scrise de Mihai Eminescu: Revedere, Freamăt de codru, Ce te legeni.

4. Argumentați că „Povestea codrului” este o operă lirică.

„Poveste codrului” este o operă lirică pentru că autorul își prezintă cititorului în mod direct gândurile și sentimentele cele mai intime despre natură și despre persoana iubită. Prezență nemijlocită a eului autorului este realizată printr-o confesiune despre experiențele trăite, aflate în strânsă legătură cu sensibilitățile interioare față de natură în general și codru în particular.

Subiectivitatea interioară a poetului este exprimată prin intermediul eului liric, întâlnit pe parcursul primelor doisprezece strofe. Cu ajutorul unor imagini vizuale („armii grele de furnici”, „bejenii de albine”) și auditive („izvoare spun povești”, „filomele-i ţin orchestru”) poetul liric surprinde frumusețea și măreția codrului, pe care-l descrie asemenea unei lumi de basm. În centrul acestei lumi fantastice, autorul își proiectează sentimentele și dorul pe care-l resimte față de persoana iubită. Pentru a scoate în evidență propriile stări de spirit și intensitate trăirilor interioare, poetul se folosește în ultima strofă de vocea codrului, care îi privește cu admirație și emoție.

Prin folosirea unor figuri de stil specifice, precum comparația, enumerația, repetiția, epitete, este confirmată apartenență poeziei „Povestea codrului” la genul liric.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.