Compunere despre mediul înconjurător: Mediul înconjurător în pericol
O compunere despre mediul înconjurător, despre cel mai mare dușman al său: omul. Compunerea atinge și tema importanța mediului înconjurător pentru viață umană. Titluri potrivite pentru acestă compunere: „Omul, dușman al mediului înconjurător”, „Mediul înconjurător în pericol”, „Omul propriul său dușman”.
Mediul înconjurător înseamnă „tot ceea ce se află în preajma noastră”: organisme vii și lucruri fără viață. În această categorie, foarte încăpătoare de altfel, intră toate câte există pe pământ: relief, apă, sol, atmosferă, lumină, temperatură, animale mari și mici, alte tipuri de organisme vizibile cu ochiul liber sau unele doar cu aparate speciale, precum si alte vietăți de care nici nu avem știință că există. Fiecare din aceste elemente există alături cu celelalte și formează împreună un echilibru. Acest echilibru este cel care permite existența vieții pe pământ. Atunci când ceva strică acest echilibru al mediului înconjurător, viața pe pământ suferă transformări catastrofale. Cea mai cunoscută schimbare, de felul acesta, din istoria Pământului, este aceea petrecută cu multe milioane de ani în urmă și care a dus la dispariția dinozaurilor. Mediul înconjurător a fost nemilos chiar și cu aceste ființe, foarte bine adaptate la viața terestră.
Dezechilibrul mediului înconjurător de acum 65 de milioane de ani, cel care a dus la extincția dinozaurilor, a avut cauze externe: temperatura globale cauzată a avut de suferit ca urmare a impactului cu Pământul a unui meteorit de 10 km diametru. Astăzi, tot mai mulți oameni de știință confirmă că, pericolul pentru mediul înconjurător este intern: Omul. Dar cum am reușit noi, oamenii, ființele raționale ale acestei lumi, să devenim dușmanul mediului înconjurător și implicit al nostru ca specie?
Până recent, omul, ca ființă vie pe Pământ și parte componentă a mediului înconjurător, se mulțumea să se adapteze mediului înconjurător. Se mulțumea cu ce-i oferea el și era obișnuit să trăiască în armonie cu el. Odată cu dezvoltarea civilizației umane și cu imaginarea unor unelte și mașinării tot mai complexe, omul a dorit să supună mediul, să-l modifice după preferințele și nevoile lui. Așa am ajuns să defrișăm suprafețe imense de terenuri împădurite, să modificăm cursuri de ape, să dinamităm munți, pentru a realiza căi de transport etc. Din rațiuni de securitate personală, am alungat specii de animale din vechile habitate, iar acolo unde alungarea nu a fost eficientă, le-am ucis. Uneori, am ucis animalele pentru hrană, alteori, le-am vânat ca trofee. Pe scurt, pe multe din speciile de pe Pământ, le-am adus în situația de a fi pe cale de dispariție. Ce nu a făcut natura în milioane de ani, omul a reușit în câțiva zeci de ani.
În ultima sută de ani civilizația umană a evoluat foarte mult și a reușit să-și asigure un confort fără de care viață modernă nu mai poate fi imaginată. Din păcate, prețul pentru această viață este destul de mare și este plătit de către mediu înconjurător, iar într-un final și de noi, ca parte componentă a mediului înconjurător. Bunurile, pe care oamenii le folosesc zi de zi, sunt rezultatul unei producții industriale foarte poluante. Apa, aerul solul planetei sunt atât de afectate încât în multe locuri de pe Pământ viața este un hazard. Ritmul în care viață umană se desfășoară înseamnă viteză și mașini capabile să ne asigure această viteză. Aceste mașini înseamnă poluarea aerului, astfel că viața în marile orașe ale lumii a devenit un chin. Dacă ne gândim la transportul pe distanțe lungi, trebuie să știm că avioanele sunt responsabile pentru deteriorarea uneia dintre cele mai importante componente a mediului înconjurător: atmosfera, responsabilă de filtrarea radiațiilor cosmice dăunătoare oamenilor.
Să mai adăugăm la cele enumerate mai sus o populație umană într-o continuă creștere: 7.6 miliarde, acum (decembrie 2017) și 11.8 miliarde, până în 2100. Simpla asigurare a vieții de zi cu zi, pentru aceste multe miliarde de oameni, va fi o provocare pentru umanitate și pentru mediul ce ne înconjoară. Natura, din ce în ce mai săracă în resurse, va fi din ce în ce mai exploatată pentru a o obliga să mențină în viață rasa umană.
Tot ce ne rămâne de făcut este să ne întrebăm dacă mediul înconjurător va avea răbdare cu noi la nesfârșit sau va veni un moment în care răzbunarea lui va fi cruntă? Schimbările climatice, rezultate directe ale încălzirii globale, sunt semne, evidente, că mediul înconjurător este nemulțumit de modul în care-l tratăm. Fără o conștientizare a răului pe care-l facem mediului înconjurător și găsirea unor măsuri rapide pentru a stopa afectarea lui, viitorul oamenilor nu poate fi pozitiv. Suntem obligați să învățăm din istora Pământului și din experiență ființelor dispărute. Altfel, viitorul nostru poate să fie asemănător cu cel al dinozaurilor!