Unde ești, Crăiasă a zăpezii?

0
566

O compunere despre anotimpul iarna, fără zăpada, exact ca lunile acestea de iarnă. Compunerea este o invocare a Crăiasei zăpezii, prin care este rugată să-și arunce mantia de nea asupra pământului.

Zilele din calendar au trecut unele după altele, nepăsătoare de anotimpul în care suntem. Brumar, Undrea, Gerar și Făurar nu au simțit atingerea înghețată a zăpezii! O iarnă tristă ca aceasta nu cred că a mai existat vreodată. Atmosfera generală este de toamnă târzie: în loc de acoperământ pufos de nea, ruginiul toamnei; în loc de copaci îmbrăcați în haine albe de gală, copaci uscați și golași; cerul, în loc de plumburiu, este de un senin tomnatic.

Oare așa arată Crăiasa zăpezii? A văzut-o cineva?

Crăiasă a zăpezii, unde ți-ai ascuns inima de gheață? Ți-ai rătăcit hainele cusute cu ace de gheață și împodobite cu steluțe de argint? Pe unde-ți porți sufletul de plumb și răsuflarea rece? Prin ce colț de lume-ți arunci fulgii gingași și așterni poleiala-ți albă, de cristal? Ori poate ți-ai pierdut farmecele, iar gerul ți-e străin? Norii nu-ți mai sunt plini de nea, iar frigul te ocolește?

Natura te așteaptă, să-ți arunci asupra ei cununa împletită din gheață și fulgi de nea. Copacii sunt dornici să urmărească dansul jucăuș al fulgilor. Le lipsește plutirea ca de roi de fluturi albi. Casele se simt golașe fără marama de dantelată; sunt nerăbdătoare să îmbrace straie albe de sărbătoare. Vrăbiuțele te așteaptă să-ți miroase florile albe de omăt. Vor cu ardoare să guste din lacrimile tale înghețate.

Și copiii sunt triști! Te așteaptă să îmbraci cojocul de omăt și să cerni steluțe mici și albe. Să întinzi covoare albe și moi, pe care să alunece săniuțele copiilor, pregătite de atâtea zile. Crăiasă a zăpezii, fă-le copiilor o bucurie și pune-ți fulgii să plutească legănat și să țeasă câmpuri de cristal! În fiecare seară copiii se culcă cu gândul la tine și se trezesc cu speranța că vor găsi pământul gătit cu covorul tău, alb ca spuma laptelui. Crăiaso, să știi că iarna nu e iarnă fără un șirag de săniuțe și fără glasuri vesele de copii, alergând printre fulgi de diamant!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here