Primele semne de primăvară – compunere

0
1771

O compunere despre primăvară, despre primele semne ale apariției primăverii. Compunerea despre primăvară are și plan de idei, fiind subliniate și parțile componente: introducere, cuprins și încheiere.

Semne de primăvară

Introducere
Ce anotimp a sosit?

La jumătatea lui Făurar, zăpezile au început să se retragă. Primăvara își anunța venirea mai devreme decât de obicei.

Cuprins
Care sunt primele semne ale sosirii primăverii?
(soarele încălzește, apar florile de primăvară, pomii au muguri, păsările se întorc)

Puțin câte puțin, albul a fost înlocuit cu mici insule negre, prin care pământul era vizibil. Spre sfârșitul lui februarie, zăpada era o amintire. Doar în locurile mai umbroase, mai existau mici pete albe de zăpadă. Lumina discului solar se revărsa în valuri spre pământ, iar norii groși și întunecoși erau alungați de șuvoaie de lumină. Pe pământ, toate cele vii începuseră să prindă viață, iar cele lipsite de viață se comportau de parcă ar fi avut. De sub ultimele pete de zăpadă, ghioceii gingași și-au scos clopoțelul sidefat și căutau mângâierea blândă a soarelui. Viorelele albastre și-au împrăștiat parfumul și așteaptă să fie culese.

Mugurii copacilor apărură de nicăieri, imediat ce razele soarelui mângâie crengile amorțite. Pământul jilav a început a se zbici, iar boarea emanată de pământul umed împărțea miros de primăvară. Râurile s-au umflat, amenințând malurile strâmte cu revărsări necontrolate și ape pline de zăpezi topite. Iazurile și-au tulburat apele și forțau mătcile naturale să se extindă dincolo de făgașul firesc. Singurele care nu era îngrijorate de dorința lor expansionistă era un grup de nagâți, care se roteau necontenit peste bălțile mâloase.

Martie nici nu se instală bine și la orizont se vedeau stoluri de păsări. Cocostârcii au început să se rotească într-un ritm amețitor pe deasupra smârcurilor în căutarea unor locuri de cuibărit. Rândunelele iuți săgetau neobosite lumina aurie a soarelui. Din tufișuri proaspăt înverzite, mierla gureșă înălța triluri colorate, încântând natura cu sunete vesele.

Încheiere
De ce se bucură oamenii de venirea primăverii? Ce daruri își fac? Ce înseamnă primăvara pentru oameni?

Oamenii s-au bucurat și ei de venirea primăverii. Un nou ciclu al vieții a luat naștere, iar oamenii l-au sărbătorit culegând și oferind flori de primăvară celor dragi. Fetițele și mamele au primit mărțișoare, pentru a nu uita că primăvara trebuie celebrată. Și le-au agățat de piept și asemenea unor flori, care-și etalează petalele, și-au expun cu mândrie micile simboluri multicolore. Dar cea mai mare bucurie a tuturor a fost legată de lumina caldă a soarelui, care le-a bucurat sufletele.

Primăvara este anotimpul cel mai frumos, iubit de toată lumea. Ea alungă frigul din natură și tristețea din suflet, aducând bucurie și zâmbete pe chipul oamenilor. Pentru toate acestea oamenii iubesc primăvara, iar poeții i-au închinat din totdeauna ode de mulțumire.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here