Compunere – descrierea unui peisaj de iarnă

103
12798

Iarna s-a aşternut peste parcul din apropierea casei mele. Totul pare încremenit într-un alb fără de sfârşit. Marea de alb ce mă înconjoară îmi trezeşte emoţie şi bucurie în acelaşi timp. După câteva luni în care natura părea că se zbate să supravieţuiască, chinuită de vânturi năpraznice şi ploi nesfârşite, acum este liniştită şi resemnată sub greutatea stratului de zăpadă.

Ninsoarea care a căzut toată noaptea a ascuns orice urmă de tristeţe, specifică toamnei: frunze căzute la pământ şi îngălbenite, iarbă uscată, noroi, bălţi. Natura şi-a schimbat hainele ruginii de toamnă cu unele de gală, albe şi curate. Nicio adiere de vânt nu atinge peisajul ce mă încojoară, nicio vietate nu mişcă prin apropiere, totul este nemişcat, astfel încât îmi pare că privesc un tablou bine realizat, agăţat pe un perete. Singurul care mă anunţă că totul este real şi că sunt în mijlocul naturii este temperatura scăzută, care mi-a adus roşeaţă în obraji.

A nins mult, cu fulgi mari, motiv pentru care zăpada căzută din înaltul cerului a acoperit totul în parc. Aleile şi băncile sunt acoperite în totalitate de zăpadă, copacii golaşi şi trişti, rămaşi fără nicio frunză, par acum acum bucuroşi să fie încărcaţi cu zăpada albă şi strălucitoare. Crengile copacilor atârnă sub greutatea zăpezii care-i apasă. Şi felinarele de pe marginea aleii par că se resimt de pe urma stratului gros de zăpadă.

Ads

Aleile din parc, neumblate încă, sublinează adormirea naturii. Parcul îşi aşteaptă vizitatorii să-i calce pragul, să împărtăşească cu fiecare din ei bucuria venirii iernii. După câteva luni în care nu a avut nimic de oferit oamenilor, acum, parcul aşteaptă glasul vesel al copiilor care aleargă prin nămeţi, primul om de zăpadă şi plimbări lungi prin zăpada care scârţie sub greutatea paşilor.

Nivelul compunerii: clasa a VII-a, a VIII-a.

103 COMENTARII

  • Cred ca ar trebui sa o faci tu singur/singura compunerea.Profesorii de limba romana,ne dau astfel de exercitii pentru a ne ajuta!Pentru a ne ajuta sa ne exprimam.Si sa ne corectam greselile gramatigale cat si cele in scriere.Iar tu,ai avea mare nevoie.

  • Ea/el a spus foarte corect.Profesorii si profesoarele ne dau compuneri pentru a ne ajuta sa ne exprimam spiritul si sentimentele fata de un lucru care-l iubim sau de ceva care ne dau profii la teme.Nu ar rebui sa ne ocupam timpul cu jocuri si altele,ci sa invatam ca atunci cand devenim adulti,facem ce vrem.Deci,in concluzie,el/ea are dreptate prin ceea ce a spus,iar com entariul tau nu are rost si nici logica pentru ca ai spus:,,sa inveti tu sa scrii si apoi sa spui de altii."nu are rost! Poate gresi cate un cuvant sau ceva pt. ca nu suntem perfecti dar intai si intai invata,uite-te la tine in oglinda,si apoi,doar,spune de altii altfel,tot asa cum este acum vei fi mereu.

 1. Heii. 🙂
  Imi place mult.:x
  Deci toti o sa luam zece. =]]
  Cine a scris.o trebuie sa aiba intradevar un simt al inspiratie . >:D<
  Ma bucur ca am gasitt.:*
  Si felicitari site-ului. =p~
  Pe curand.:-h

 2. Totusi , este buna compunerea , printre cele mai bune pe care le-am citit in tot internetul.
  Nu merita asemenea cuvinte jignitoare…
  Imi place ff mult.
  Bafta :* :-h

 3. m-am inspirat foarte mult din ea dar nu am copiat-o, doar am retinut cateva figuri de stil si expresii pt a putea sa o fak eu. Oricum ms e foarte tare! Ai 10 de 10 de la mn:P

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.