Compunere descriptivă – bunica meu, portretul fizic și moral

112
19225

O compunere descriptivă despre bunica meu, portretul fizic și moral al acesteia. Descrierea surprinde caracterisitici generale pentru orice bunică româncă, deci se potrivește și pentru bunica ta. 🙂

bunica mea portretul fizic și moral
bunica mea portretul fizic și moral

Bunica mea este o femeie născută şi crescută la ţară, într-un sat frumos din mijlocul Ardealului. Este o ţărancă autentică: după vorbă şi după port. Cu mândrie şi cu grijă, îmbracă portul popular, iar năframa şi-o aşează pe cap aşa cum şi-au aşezat-o femeile românce de când locuiesc pe aceste pământuri. Ia şi catrinţa întregesc portul popular al bunicii mele, specific zonei Ardealului.

Frumusețea hainelor moştenite din străbuni este întrecută doar de frumuseţea bunicii mele. Chiar dacă anii au trecut peste ea şi au lăsat urme adânci în fizionomia ei, bunica mea îşi păstrează chipul frumos din tinereţe. Seninătatea ochilor albaştri şi părul alb, cândva blond, nasul drept, descriu o femeie mândră, arhetipul româncei din Ardeal. Sprintenă şi vioaie chiar şi la vârsta ei înaintată, bunica mea trădează sănătate şi o viaţă curată.

Ads

Poate cea mai importantă calitate a bunicii mele este blândeţea. Liniştită, mereu veselă şi optimistă ea este un model de comportament pentru mine. De când o ştiu, bunica mea nu a ridicat tonul niciodată, la mine sau la cei din jur, nu am văzut-o nervoasă sau supărată. Din aceste motive am considerat-o încă de mic copil a doua mea mamă. La fel ca o mamă m-a povățuit şi m-a dojenit atunci când am greşit, a avut răbdare cu mine şi m-a înconjurat cu dragoste şi bunătate.

Bunica mea este o persoană deosebită pe care o preţuiesc şi o iubesc foarte mult. Despre ea nu am decât cuvinte de laudă şi o consider un model moral pentru mine şi pentru cei din jurul ei.

112 COMENTARII

  1. Lol ..vad ca unora nu va place …dragilor …sunteti liberi sa ganditi..din aceasta compunere va puteti inspira..dar ce vina are persoana care a scris compunerea ca ai luat tu 6 …

  2. Dragilor, cam toti care va dati cu presupusul despre compunerea asta sunteti niste agramati. Nici nu e de mirarare ca nu sunteti in stare sa faceti singuri o compunere.

  3. Sincer compunerea este frumoasa si cat de cat buna dar se putea si mai bine, sunt olimpic la romana si am facut o compunere mult mai frumoasa:). Nu vreau sa ma laud dar…:)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.