Compunere despre prietenie. Ce este prietenia?

76
73360

O compunere pe o temă de cultură civică: prietenia. Dar oare ce înseamnă prietenia? Dacă încă nu știi, compunerea de mai jos este pentru tine.

Ce este prietenia
Ce este prietenia

Alături de familie, prietenii sunt unele dintre cele mai importante persoane din viața noastră. Fără aceștia, lumea ar fi mult mai rece, practic oamenii ar fi unii pentru ceilalți doar niște străini. Prietenia este fundamentul care leagă două persoane care se consideră prieteni. Ea se naște dintr-un sentiment de simpatie, de respect și de stimă, față de o altă persoană, iar aceasta se desăvârșește în momentul în care la mijloc există un atașament reciproc între cele două persoane. Prietenia fără aceste sentimente nu poate exista.

Dacă la baza relațiilor dintre două persoane stă doar un oportunism, adică doar satisfacerea unor nevoi personale, acea relație nu poate fi numită de prietenie. În urma unei relații de prietenie nu este urmărit câștigul, motiv pentru care de multe ori prietenii se ajută indiferent de consecințele pe care vor trebui să le suporte. Confirmarea acestor cuvinte vine și din gândirea populară, exprimată în proverbe precum: „Prietenul la nevoie se cunoaște”. Acest proverb vine să întărească ideea că cel mai bun prieten trebuie să fie la dispoziția ta atunci când ai nevoie de el și invers, atunci când el are nevoie de tine. Niciodată o relație de prietenie nu trebuie să ia în calcul nevoile tale ci nevoile celuilalt.

Ads

Chiar dacă ne-am obișnuit să-i numim prieteni pe mai toți cunoscuții noștri, în realitate, prietenii adevărați pot fi numărați pe degete. Prietenia nu e ceva care se naște spontan. Ea trebuie deosebită de o simplă simpatie. Este posibil ca o relație de simpatie între două persoane să evolueze spre prietenie, dar aceasta din urmă are nevoie de timp și de mai multe situații în care ea să fie dovedită. Altfel spus, prietenul tău nu este cel care îți zâmbește frumos și care pare prietenos, ci cel care de câte ori ai avut nevoie de el a fost lângă tine.

O prietenie adevărată poate fi deosebită de colegialitate sau de alte forme ușoare de prietenie, dacă gândim relația de prietenie ca pe o relație familială. Un prieten adevărat trebuie să fie precum un frate: să fie sincer, să te respecte, să te prețuiască și să fie pentru tine un sprijin. Niciodată un prieten, întocmai ca un frate, nu va ezita să te apere la nevoie, dar și să te dojenească atunci când situația o impune sau să-ți arate acolo unde ai greșit.

Atunci când vorbim de prietenie nu este suficient să vorbim de o singură parte care este prietenoasă. Prietenia cere și reciprocitate. Dacă o persoană se dovedește a fi un bun prieten este absolut necesar ca și cealaltă persoană să-i răspundă pe măsură. Dacă o persoană a trecut peste dorințele sale și a renunțat la tot ce făcea pentru a te ajuta, este obligatoriu ca și tu să fii pregătit să-i acorzi sprijinul tău, oricând cealaltă persoană ți-o va cere.

Prietenia, ca orice sentiment uman, trebuie întreținută și dezvoltată. Nu este suficient să știi că cineva este prietenul tău. Mereu trebuie să-i dovedești celuilalt devotamentul tău, aprecierea, simpatia și stima pe care i-o porți. Cu fiecare ocazie ivită, prietenii adevărați se întâlnesc, iar dacă a trecut o perioadă fără să se vadă ei sunt nerăbdători să se reîntâlnească.

Ca și în alte situații din viața umană, nici în cazul prieteniei nu trebuie urmărită cantitatea, ci calitate. Nu este important ca numărul prietenilor să fie cât mai mare, în schimb este importantă calitatea relației de prietenie. Oricum, într-un final, vorba proverbului, „prietenul la nevoie se cunoaște”. Atunci vom ști cu adevărat cine ne este prieten și cine ne este prieten doar cu numele.

76 COMENTARII

  1. Eram in cautare de idei pt. compunere si in timp ce mi se deschidea cu greu calculatorul , am inceput sa scriu . Prima oara am dat click pe aceasta compunere si mi-am dat seama ca am surprins cam tot ce era scris aici .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.