Eseu despre tricolorul patriei mele, Moldova

7
2477

O compunere, mai exact o alegorie, despre tricolorul Moldovei: roșul reprezentând glasul sângelui, galbenul zâmbetul razelor de soare, iar albastrul cerul senin al patriei mele, Moldova. Roșu, galben și albastru sunt culorilor prin care moldovenii înțeleg trecutul, dar mai ales viitorul.

Tricolorul este inima ce bate în sufletul Moldovei și care răspândește mândria trecutului și speranța viitorului!

Cerul de un albastru pur zâmbește din înălțimile curate ale Moldovei. Agitat uneori, dar de cele mai multe ori calm, privește de sus la pământul sfânt al patriei. Ca un soldat credincios, este de planton încă de la începutul lumii. Cu privirea senină, ține sub observație culmile line ale dealurilor și verdele nesfârșit al câmpiilor. Înțelept ca un bătrân cu tâmpla ninsă, cerul a fost martorul zbuciumului și al urgiei din istoria Moldovei. Necazurile, tristețea și supărarea Moldovei l-au marcat, dar nu renunță. Este în continuare plin de optimism și încearcă să le insufle oamenilor speranță și o viață senină. În semn de recunoștință, oamenii au pus culoarea albastră în flamura Moldovei.

De deasupra, soarele blând scaldă cu atingeri tăcute pământurile Moldovei. Singura lumină în negura istoriei Moldovei, soarele, a fost și este un aliat al Moldovei. Zâmbetul razelor de soare s-a oglindit mereu cu plăcere în solurile rodnice ale țării. Poate și din acest motiv, pământul Moldovei a fost roditor, întreaga țară fiind o grădină fertilă. Tainic, în fiecare zi, discul de lumină se retrage după bolta înstelată, luând cu sine o parte de neliniștea Moldovei. În zorii zilei, reapare plin de energie, pregătit să o ia de la capăt, gata să asculte ruga copiilor Moldovei. În întreaga sa existență multe a auzit și văzut. Parcă de prea multe ori ochii înlăcrimați ai locuitorilor patriei s-au ridicat spre înalturi. Răspunsul blajin al soarelui, prin raze calde și luminoase, a fost cel care a șters lacrimile din ochii oamenilor. Pentru toate acestea moldovenii au așezat auriul soarelui în steag, alături de albastrul infinit al cerului.

Ads

Tăria albastră și soarele sfânt i-au insuflat Moldovei curajul de a spera la un viitor luminos precum razele soarelui și un parcurs calm, precum seninul albastru al văzduhului. Dar viitorul nu poate exista fără trecut. Din fericire, Moldova are un trecut, deși unul însângerat. Roșul sângelui care curge prin venele Moldovei, nu de puține ori s-a împrăștiat pe nedrept pe glia strămoșească. Rănile au fost atât de adânci încât nu s-au vindecat nici până astăzi. Pentru a nu uita trecutul luminos, dar și pentru a menține mereu viu în memoria lor trecutul însângerat al patriei, moldovenii au adăugat roșul pe tricolorul Moldovei.

Vântul puternic, venit dinspre apus, atinge cu răsuflarea sa drapelul roșu, galben și albastru al Moldovei. Drapelul îi răspunde bucuros și plin de speranță, cu unduiri suave. Apoi îi șoptește vântului că ar dori ca măcar o dată în viață să vadă soarele răsărind dinspre apus și nu dinspre răsărit.

7 COMENTARII

 1. foarte frumoasa eu spicuit expresiile frumoase si le-am pus la mine in copunere am luat 10 pe compunere … bravo te-a ajutat cineva?
  Nu conteaza daca da sau nu tu si cine te-a mai ajutat daca,,,sunteti/esti nemaipomenit/ă…
  multe felicitari

 2. Este cea mai frumoasa compunere pe care a citit-o pana acum;)
  Eu recunosc ca nu am un talent inascut la asta:|Si doamna profesoara de limba romana ne-a dat ca tema sa facem o compunere cu titlul I Decembrie:(.Eu am cautat pe net(recunosc):|Am scris-o pe toata -cap,coada-Si a doua zi profa a citit-o in fata clasei!
  Imi era rusine.Imi puneam intrebari singur,gen:Daca nu e buna,ce ma fac?De ce mi-a luat caietul mie?Ce ma fac acum?ETC.
  La final spune profa:
  -Va rog frumos sa o aplaudati pe Delia!A facut o compunere reusita.Si sunt mandra de ea!
  Asta se intampla prin clasa a6a.Acum datorita profei si tuturor profesorilor sunt la facultate pt.ca am luat bacul!
  Bravo!Ai multa gratie…Si cred ca ai pus foarte mult suflet..Multa bafta!
  Succes de la Delia!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.