Compunere – Iarna la săniuș

90
15365
O compunere de iarnă, scurtă și mai simplă, despre săniuș. Compunerea este potrivită pentru clasele primare.

 

La săniuș pe derdeluș

Zăpada mult așteptată a sosit, chiar dacă cu o oarecare întârziere. Pe toată perioada lunii decembrie, săniuța a așteptat cuminte în curte venirea iernii. De îndată ce stratul de zăpadă a devenit suficient pentru săniuș, m-am îndreptat spre derdelușul din apropiere.

Pe străzile din apropierea pârtiei, cârduri de de copii trăgeau după ei veseli săniile. Cei mai mici dintre copii erau însoțiți de părinți sau bunici. Cei mai mari alergau bucuroși și se întreceau între ei, care vor ajunge primii la panta înzăpezită. Înfofolit în haine groase, m-am alăturat grupului vesel de copii. În scurt timp am ajuns la pârtia plină de copii zgomotoși. Unii dintre ei trăgeau săniile la deal, iar alții alunecau pe zăpada bătătorită chiuind și țipând cât îi ținea gura.

Ads

Am urcat și eu la vârful pantei, m-am așezat în poziția de start și mi-am luat avânt. Deodată săniuța a început să fugă cu tot cu mine. Aluneca precum un covor fermecat pe o adiere de vânt. Un aer rece îmi sufla în față, iar zăpada îmi biciuia tot corpul. Chiar dacă urcatul a fost lung, aproape un sfert de oră, coborâtul a fost scurt. Mult prea scurt aș spune. În mai puțin de un minut am ajuns la baza dealului. După niște manevre inspirate, am reușit să opresc sania în ultimul moment, chiar înainte de a intra într-un grup de copii. În frânare sania s-a dezechilibrat, iar eu m-am rostogolit în zăpadă pufoasă. M-am ridicat în picioare și mi-am dat seama că eram plin de zăpadă, precum un om de zăpadă. Am început să râd, iar cu mâinile înmănușate m-am scuturat de neaua cristalină. Am urcat din nou panta și am pornit la vale, pe derdelușul aglomerat. Am repetat de câteva ori urcatul și coborâtul până ce oboseala și frigul au început să-și spună cuvântul. Mi-am luat de hățuri săniuța și m-am îndreptat spre casă. Pe drum am rememorat clipele frumoase petrecute pe derdeluș și mi-am promis să revin a doua zi.

90 COMENTARII

  1. nu va mai kkti atat pe voi ma ! apreciati-l macar ca s-a chinuit s-o scrie ca voi decat sa o copiati !ce sa faci …asa e romanu in ziua de azi !il ajuti si iti da cu sare in ochi dupaia ! fi-ti recunoscatori !

  2. Este iarna!Mantia grea de neaa acoperit satul mic.Copacii fulguitinu se mai vad.Casele mici sunt acoperite cu promoroaca. Regina Iarna s-a imbracat intr-o simfonie de luminite.Iarnaa venitcu un alai de nea.Vantul plangea cu lacrimi de zapada.Zana Iarna este imbracata in fulgi argintii. Padurile se vad din departare,cu tulpini cenusii,par cercelete cu flori de gheata. Fulgii se tes iarasi pe geamurile inghetete.Vremea rea a amortit satul zgomotos. Mii de copii se vad pe partia acoperita cu argint. Copacii sunt acoperiti cu mii de flori de gheata.Pamantul este acoperit de zapada pufoasa. Zapada cade,cade puzderie marunta si deasa ca faina la cernut. Arborii si-au imbracat haine albe.Cerul a trimis un alai de flori de gheata.Peisajele de iarna sunt de basm.Cerul si-a schimbat culoarea.Norii imbracati in vata invadeaza cerul. Oamenii se bucura de aceasta iarna bogata.

  3. fir-ar el de siteeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.