Compunere descriptivă – Pădurea după o ploaie de vară

87
11432
O compunere descriptivă despre pădure, în care pădurea își revine după o ploaie de vară.

O ploaie deasă, cu stropi mari şi grei, a cernut năvalnic din cerul întunecat, preţ de câteva minute. Aşa sunt ploile de vară, ca un duş rece, dar de scurtă durată. Ca o ploaie de gloanţe, aruncate asupra duşmanului, stropii de ploaie au mitraliat coronamentul bogat al copacilor. În chip straniu, pădurea s-a grăbit să îmbrăţişeze capriciul umed al cerului şi a primit cu plăcere binecuvântarea stropilor de ploaie. Copacii par a fi întinerit brusc. Precum un burete uscat, frunzele copacilor s-au grăbit să absoarbă licoarea ploii. Ameţetie de gustul proaspăt al stropilor de ploaie, frunzelor copacilor şi-au preschimbat hainele de un verde palid, într-unele de un verde aprins. Este semnul că ploaia era aşteptată cu nerăbdare de ceva vreme.

Frunzele mari, cărnoase ale copacilor sunt jilave. Apa a îmbibat fiecare celulă a frunzelor, inundându-le fiecare încăpere. Stropii mari de apă alunecă uşor pe curbura armonioasă a frunzelor zdrenţuite. Apoi, picăturile se reunesc între ele şi formează mici şuvoaie care se scurg spre vârful frunzelor. De acolo, picăturile se îndreaptă spre pământ, iar când îl ating sunete înfundate se aud în linişte pădurii. De sus, lumina încearcă să mângâie cu atingerea sa stropii care poleiesc suprafaţa frunzelor. Când reuşesc, zeci de scântei orbitoare se revarsă asupra naturii.

Din când în când un vânticel molcom adie printre copaci. Simţind oportunitatea de a scăpa de apa în exces, copacii îşi scutură corpul înverzit, împrăştiind în jur picături mici de apă. În felul acesta, plantele mici de la sol, aflate la umbra deasă a pădurii, gustă şi ele din apa căzută din văzduh.

Ads

Pentru o bucată bună de vreme, pădurea se afla sub stăpânirea unei acalmii dense. Nicun zgomot, cât de mic, nu deranjează liniştea pădurii după ploaie. Pădurea a învăţat să se bucure în linişte de ploaia generoasă care aduce viaţă şi împrăştie speranţă în jur. Liniştea este spartă din când în când de câte un ciripit vesel al unor păsărele zgribulite şi muiate de ploia puternică. Ecoul ciripitului se aude prelung în pădure şi dă de veste celorlalte vieţuitoare că viaţa îşi poate urma cursul firesc, întrerupt de ploaia puternică de vară.

87 COMENTARII

 1. vai dar ce lunga eeeee…..offf…..c imi placea
  multishor dar ms ca am sa iau doar propozitiile adaugate cu altele…
  ….mmmmmmmmmmssssssssss….

 2. Imi place mult compunerea descriptiva-Padurea dupa o ploaie de vara cel care a scriso se pricepe bine la compuneri va dau nota 10 pentru compunere bravo voua sunteti buni

 3. Si daca foloseste cuvinte necunoscute de altii care e problema ta ?? Poate sunt necunoscute de tine ! Foloseste cuvinte frumoase – are vocabularul foarte bogat ! Nu e ceva rau ! Compunerea e faorte frumoasa , intr-adevar , cateva mici greseli de exprimare , dar nu-i nimic , nimeni nu-i perfect !!!
  Felicitari pentru cine a scriso !!

 4. E foarte Tare compunerea dar are putine greseli de exprimare pe aici pe colo dar multumesc pentru ajutorul dat.Sper ca doamna profesoara sa imi dea 9-10 pe ea.Felicitai autorului tino tot asa!!!!!!!!!!!!

 5. puteai sa o afci mai mai mult mai scrtaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!
  EEEEEE vvvvvvvvvvvvaaaaaaarrrrrrrrrrzzzzzzzaaaaa
  tttttttttaaaaaaaaaaaaarrrrrrrreeeeeeeeeee!!!

 6. Mereu cand citesc compuneri despre calatori in padure imi amintesc de clipele pierdute . Asa ca felicitari pentru aceasta compunere,m-ai facut sa intru in descrierea ta si sa ma intorc dupa ce am pierdut.

 7. Frumoooooos��nu am cuvinte…ai descris minunat fiecare detaliu si nu ai exagerat deloc in folosirea expresiilor!! Nu am cuvinte!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.