Compunere – O zi de vară caniculară la școală

4
2224

O compunere despre o zi de vară caniculară petrecută în curtea şcolii.

De cum ieşim din clădirea școlii, soarele ne întâmpină strălucind orbitor. Razele lui sunt precum nişte săgeţi aprinse. În contact cu pielea noastră lasă în urmă usturimi şi ne transmite un disconfort de nesuportat. Nici măcar duritatea asfaltului nu-i poate face faţă soarelui nemilos. În mâna discului de lumină şi căldură, asfaltul negru şi zgrunțuros pare un cornet de îngheţată. Îl înmoaie după care ameninţă că-l va topi încetul cu încetul. Cu fiecare pas pe care îl facem, simţim cum curtea asfaltată devine elastică şi vălurată, iar căldura acesteia pătrunde prin tălpile groase ale pantofilor. Nările ne sunt invadate de un miros de bitum încins, semn că în curând curtea şcolii va fi asemenea unei oale încinse.

Câţiva elevi se plimbă anemici prin curtea şcolii. Sunt în căutarea unei umbre binefăcătoare, pentru a se refugia de asprimea razelor de soare. Ziua caniculară este abia la început, dar deja a potolit orice dorinţă de zbenguială a elevilor. O moleşeală neobişnuită şi o linişte apăsătoare pentru o recreație domină întreaga curte. Cei care s-au încumetat să înfrunte arşiţa dimineţii, sorb cu nesaţ din sticlele de apă încălzită. Chiar dacă apa sălcie nu astâmpără setea permanentă, este singurul remediu împotriva fierbinţelii din jur.

Nicio pală de vânt nu adie. Niciun nor nu există pe cerul de sticlă. Soarele şi căldura acestuia sunt stăpânii absoluţi au curţii şcolii. Undeva într-o parte, la umbra zidului clădirii, câţiva elevi se amăgesc la un petec de umbră. Chiar dacă razele soarelui nu-i atinge direct, căldura dogoritoare îi ajunge şi acolo.

Ads

Salvarea din această atmosferă aproape incendiară vine odată cu sunetul clopoțelului. Şi acesta pare afectat de căldura neobişnuită. Dacă până acum sunetul lui era ascuţit şi vibrant, acum se aude răguşit şi palid. Elevii se încolonează unu câte unul şi pătrund în şcoala răcoroasă. În clase, aparatelor de aer condiţionat bâzâie sâcâitor şi se chinuie să diminueze, după propriile forţe, canicula ce domnește în exterior.

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.