Compunere despre importanța ecosferei pentru viața omului

0
1858

O compunere despre ecosferă din categoria „Educația ecologica și protecția mediului”. În textul de mai jos este prezentat înțelesul termenului de ecosferă, cum a apărut ecosfera și care este importanța ei pentru om.

Ecosfera este sfera casei noastre

Cum a apărut ecosfera?

În urmă cu miliarde de ani, pe planeta noastră, a apărut viața, rezultată din substanțele ce se găseau în acel moment pe Pământ. Sub directa influență a radiaților solare, viețuitoarele au evoluat de la simple forme de viață, la forme complexe. Alături de viețuitoare, formele vechi ale Pământului s-au dezvoltat și ele, sub presiunea timpului și a factorilor din creuzetul planetei, aflați într-o permanentă schimbare. Viețuitoarele s-au înmulțit ca număr și varietate și au început să își creeze propriile habitate. Întrepătrunderea acestor habitate și a viețuitoarelor care le populează și relațiile lor cu Pământul, care le găzduiește, formează ecosfera.

Ads

Ce este ecosfera?

Ecosfera este un cuvânt provenit din două cuvinte din limba greacă: oikos, care înseamnă sat, casă, gospodărie și sphaira, care înseamnă sferă. Traducerea lui aproximativă ar fi “sfera casei noastre”. Din punct de vedere științific, ecosfera reprezintă învelișul pământului rezultat din întrepătrunderea biosferei cu celelalte învelișuri ale Pământului: atmosfera, hidrosfera litosfera (pedosfera).

Prin urmare, ecosfera este sistemul format din totalitatea viețuitoarelor de pe Pământ și mediul lor de viață (apa, aerul și solul) reprezintă ecosfera. Pe scurt, ecosfera înseamnă toate viețuitoarele și relația acestora cu Pământul.

Orice viețuitoare de pe pământ pentru a putea supraviețui trebuie să se armonizeze cu ecosfera, altfel dispare. Orice ființă trebuie să fie în armonie cu celelalte viețuitoare și cu mediul său de viață, altfel echilibrul în care se află ecosfera începe să cedeze, iar viețuitoarele să dispară.

Oamenii sunt și ei un produs al ecosferei, viețuitoare care pentru a supraviețui au nevoie de o existență stabilă și armonioasă cu celelalte părți ale ecosferei. Relația cu ecosfera trebuie să fie neîntreruptă și să beneficieze de un mediu adecvat.

Odată cu dezvoltarea civilizație umane, un rezultat direct al cuceririlor științifice, oamenii au început să creadă că nu mai au nevoie de ecosfera, deoarece și-au construit propriul lor mediu, aparte de cel natural. Iluzia aceasta este întreținută de uneltele tot mai puternice pe care omul le-a creat și care par că au rupt dependența de ecosferă.

Ce ne scapă din vedere este că, aceste unelte, la rândul lor, sunt dependente de produsele existente în ecosistem. Bunăoară, uneltele sunt realizate din resursele subterane ale planetei, iar pentru pentru funcționarea lor au nevoie de combustibil extras din aceeași parte a ecosferei (litosferă). În plus, unele din ele mai au nevoie și de oxigen, o resursă epuizabilă a ecosferei (atmosfera), dacă echilibrul acesteia este precar.

Faptul că omul își poate asigura o autonomie și că poate supraviețui în afara ecosistemul este o iluzie. Fără părțile componente luate din mediul natural al Pământului, uneltele create de om, dar și omul, nu ar putea exista. Prin urmare omul este un produs al ecosferei și nu poate trăi în afara ei. Din acest motiv omul trebuie să aibă grijă de ecosferă și să trăiască în armonie cu ea. Ecosfera este casa în care ne-am format și este singura casă în care putem trăi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.