Compunere cu titlul – Oaspeții primăverii

0
9570

O compunere despre oaspeții primăverii, care se întorc din țările calde la locurile de baștină, pentru a cuibări și a face pui.

Compunere oaspeții primăverii
Oaspeții primăverii – păsările migratoare se întorc acasă

Primăvara și-a arătat din nou chipul înverzit și a început să împartă zâmbete însorite. Primele care prind de veste despre venirea anotimpului speranței sunt păsările călătoare. Stoluri după stoluri, călăuzite de razele blânde ale discului de aur, apar din sudul însorit. Alaiul călătoarelor trece peste codrii golași, lipsiți de frunze. Sunt în căutarea unor copaci proaspăt înmuguriți și bucuroși de atingerea caldă a primăverii. Din mugurii gingași își vor potoli foamea, iar din ochiurile de apă, recent dezghețate, își for astâmpăra setea.

În fruntea alaiului, format din felurite păsări călătoare, sunt berzele. Sunt cele mai grăbite să se întoarcă la locurile de baștină. Înaripatele grațioase, cu penajul alb ca satinul, sunt cele mai atașate de locurile în care au văzut pentru prima oară lumina blândă a zilelor de primăvară.

Ads

Oaspeți grăbiți, berzele albe nu pierd niciun moment, nici măcar pentru a se odihni după călătoria epică din care s-au întors. Căută vechile locuri în care au ieșit din ou. Dacă le vor găsi, vor începe să le refacă și să cuibărească și să dea naștere unor urmași, la fel de grațioși că și ele. Dacă nu, asemenea unor arhitecți harnici, vor trece la construirea noilor cuiburi. În câteva zile, după o muncă zi-lumină, cuiburile vor fi gata să găzduiască ouă albe că spuma laptelui, iar mai târziu făpturi gingașe, cu ciocul cât statura lor.

La scurt timp, după ce berzele albe și-au revendicat locurile natale, la orizontul însorit, alți oaspeți ai primăverii apar. Stoluri nesfârșite dau ocol locurilor înverzite pentru a găsi un loc de odihnă după călătoria de peste mări și țări. Ciocârlia de pădure, cocorul, acvila țipătoare și acvila mică, ciocârlanul, cormoranul, eretele alb, lebăda de vară, nagâțul sunt doar câțiva din oaspeții pe care îi are primăvară. I-a adunat pe toți la un loc și asemenea unei gazde bune îi răsfață cu raze calde de soare și le oferă dis-de-dimineață roua ei pură, pentru a se adăpa în voie.

La adăpostul serilor calde ce vor urma, oaspeții primăverii se vor aduna la un loc și vor depăna amintiri despre călătoria din care au sosit. Apoi, vor asculta concertul mierlei cântătoare și-i vor admira colorit pestriț al penajului. La final, invitatul special al primăverii, fluierarul, va intra în scenă. Rapsodul cu penaj negru cu pete aurii, cu al său cioc lung și subțire, va susține un recital în cinstea tuturor oaspeților anotimpului bucuriei.

Oaspeții primăverii aduc cântecul și voia bună în natură. O răspândesc în toate cele patru zări, astfel încât să nu existe viețuitoare care să nu afle că primăvara a sosit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.